Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Výstraha ČHMÚ na 21.7.

Výstraha rozšiřuje územní platnost na vysoké teploty na pondělí a nově vyhlašuje varování před silnými a velmi silnými bouřkami.

Příliv velmi teplého vzduchu ukončí v pondělí a úterý od jihozápadu studená fronta.

Nejvyšší denní teploty budou v neděli na většině území překračovat 31 °C. Ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku jsou očekávány vysoké teploty i v pondělí.

Studená fronta bude doprovázená v pondělí a úterý silnými a velmi silnými bouřkami.

Velmi silné bouřky by se měly v pondělí vyskytovat zpočátku na jihozápadě a západě Čech, postupně i ve středních a částečně v severních a východních Čechách. Bouřková činnost bude pokračovat i v noci na úterý a během úterý bude od severozápadu zvolna slábnout. Bouřky budou ojediněle doprovázeny přívalovým deštěm s úhrny během krátké doby až kolem 70 mm, nárazy větru kolem 25 m/s (90 km/h) a kroupami. V oblastech zasažených přívalovým deštěm bude docházet k přechodným rychlým vzestupům hladin vodních toků i s dosažením SPA.

 

Silné bouřky s ojedinělými úhrny kolem 40 mm, nárazy větru kolem 20 m/s (70 km/h) a kroupami jsou očekávány na severovýchodě Čech, na Moravě a ve Slezsku, a to od pondělního odpoledne do úterního večera. Bouřky budou postupovat od jihu, východ a severovýchod území by měly zasáhnout pravděpodobně až v pondělí navečer a v noci na úterý.

Zpočátku se bude ještě vlivem přetrvávajícího suchého a teplého počasí v Jihomoravském kraji udržovat vysoké riziko vzniku požárů.

Doporučení ke zmírnění následků jevů:

V oblastech zasažených přívalovými srážkami lze očekávat rychlý odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů, podemletí komunikací apod.

Pro omezení škod silným nárazovým větrem zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky apod.), zabezpečit skleníky, stavební jeřáby apod.

Dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí úrazu větrem uvolněnými předměty, pádem ulomených větví apod. a zásahu bleskem.

Z důvodu možného přehřátí organismu doporučujeme:

Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.

Nenechávat děti, ale i zvířata, na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech.

--+Vzhledem k suchu v Jihomoravském kraji v přírodě nerozdělávat oheň, nekouřit, vyhnout se používání přenosných vařičů i jiných zdrojů otevřeného ohně.

Vzduch voda

Poslední komentáře

  • Helena Fedievová přezdívaná Vltavěnka

    Jezdila jsem do Slap k babičce a v létě jsme často byli na Ždáni. Vltavěnku si pamatuji když vybírala ...

    Číst dále...

     
  • Helena Fedievová přezdívaná Vltavěnka

    krásná vzpominka na mladi, ja jezsil na Zdan cca od 64roku a csto jsme ji tam vidavali

    Číst dále...

     
  • Na kole ze Slap do údolí Kocáby

    Děkuji za zajímavý tip na výlet. Není to pro cyklisty typu Třeboňsko. Jeli jsme z Nového Knína ...

    Číst dále...

Poslední inzeráty


Warning: is_file(): open_basedir restriction in effect. File(/mnt/data/accounts/s/slapy/data/www/slapy/newhttps:/slapynadvltavou.cz/media/juloalib/js/jquery.min.js) is not within the allowed path(s): (/mnt/data/accounts/s/slapy/data/www/slapy/new:/mnt/data/accounts/s/slapy/data/www/_include:/tmp/uploads:/www/sqluploads:/global/applications/tools) in /mnt/data/accounts/s/slapy/data/www/slapy/new/libraries/src/Filesystem/File.php on line 652

Warning: is_file(): open_basedir restriction in effect. File(/mnt/data/accounts/s/slapy/data/www/slapy/newhttps:/slapynadvltavou.cz/media/juloalib/js/fullnoconflict.js) is not within the allowed path(s): (/mnt/data/accounts/s/slapy/data/www/slapy/new:/mnt/data/accounts/s/slapy/data/www/_include:/tmp/uploads:/www/sqluploads:/global/applications/tools) in /mnt/data/accounts/s/slapy/data/www/slapy/new/libraries/src/Filesystem/File.php on line 652